*

MirjamiParant

Pienviljelijän perunannosto-onnea!

  • Pienviljelijän perunannosto-onnea!

Lupasin taannoin tuoda tänne satouutisia. Kuva kertoo kaiken - Siiklin kauneuden, kuin meren hiomien kivien sulavuuden. Sato ei ollut runsas, mutta sitäkin maukkaampi. En muista, kuinka suurella ilolla olisin aiemmin nauttinut perunasta kuin näistä pienen pihaviljelmäni mukuloista.

Ihmeelliseksi ja merkitykselliseksi niinkin arkipäiväinen ruoka kuin peruna muuttuu itsekasvatettuna.

Enpä olisi uskonut, että jääkappissani itäneet muutamat perunat tuottaisivat minulle kasvullaan, kukinnoillaan ja juurimukuloillaan näin valtavan onnentunteen.

Ja uskallanpa tässä vielä todeta, että toivoisin nykyisen hallituksen vahvistavan myös kansalaistemme aktivointia omavaraiskasvatukseen, tarjoamalla maapalstoja viljeltäviksi.  Nythän kunnilla on joitakin maa-alueita palstaviljelyyn, mutta niitä on aivan liian vähän kysyntään nähden.

Suomessa on valtavasti peltotilaa, jonka jotkut omistavat, mutta eivät kasvata mitään. Voisivatko he tarjota maa-aloja hyötykäyttöön, vaikkapa vuokraten.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Maanviljelijän toimeentulo voi olla sadosta kiinni, pihaviljelijä voi näilläkin sivuilla kuvata iloaan. Toimeentulo ei tästä kaadu.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Tuossa, etualalla olevassa perunnassa on viiltohaava. Suren sitä, sillä nostoa tein epäterveellä tavalla - lapion iskuin, en kuokalla, joka olisi parhaiten ymmärtänyt herkkää kasvustoa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Raisiossa oli ainakin vajaa kymmenen vuotta sitten kaupungin omistama pelto, jolle oli kylvetty hernettä. Sieltä sai käydä niitä poimimassa ihan luvan kanssa. En tiedä mistä silloinen naisystävä oli siitä tiedon löytänyt eikä käyty peltoa tutkimassa ohi ajaessa.

Perunan viljely vaatisi kyllä traktorin ja siihen kasan lisälaitteita, jotta touhu olisi jotenkin järkevää. Kyllä uusia perunoita voi lähipellolta kuokalla kaivaa päivän tai parinkin tarpeisiin, mutta sadonkorjuu on taas traktorihommia. Joskus teininä olen ollut sellaisessakin touhussa mukana.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Raimo, K., myös täällä pääkaupunkiseudulla on ollut aiemmin peltoja, joista saattoi käydä poimimassa niin herneitä kuin auringonkukkia. Nyt en ole enää tarjontaa kohdannut.

Mitä tulee perunanviljelyyn, niin nykyisiin asuntoihin ei enää kuulu kylmäkellaria, jossa voisi säilöä perunoita ja hilloja.

Omavaraistalous lienee kuitenkin tulevaisuuden visio. On muutettava pois pääkaupunkiseudulta - asutettava maaseutua.

Olisikin hyvä, jos valtio ryhtyisi jakamaan halukkaille maapalstoja, jonne voisi rakentaa asumiskelpoisen pirtin ja ryhtyä tuottamaan perheelleen toimeentulon sekä käymään kauppaa ylituotannostaan.

Taidan olla turhankin ihanteellinen tuon omavaisuuden suhteen, mutta minua se kuitenkin viehättää.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset